Nastavitve piškotkov

Prispevki

Jakob Nedoh : Iz treninga v trening moja motivacija narašča !!

📁Interview🕔22.marec 2019
Jakob Nedoh : Iz treninga v trening moja motivacija narašča !!

Živjo Jakob, za začetek nam povej od kod prihajaš ? Kdaj in kako si se spoznal z borilnimi veščinami ?
Lep pozdrav. Sem Jakob in prihajam iz Kopra. Prvič sem se z borilnimi veščinami spoznal, ko sem s prijateljem odšel na prvi trening MMA-ja v Kopru, takrat sem še profesionalno igral rokomet. Mislim, da je bilo to poleti leta 2013.

Pri kom si opravil svoj prvi trening borilnih veščin, kakšni so bili takrat občutki ?
Na prvi trening sem odšel na pobudo dobrega prijatelja Luke Šebalja, ki me je pripeljal v klub MMA Koper, kjer sem se prvič srečal z borilnimi veščinami pod vodstvom trenerja Miloša Tasića. Na začetku nisem imel posebnih pričakovanj, vem le da me je vse skupaj prevzelo in takrat sem začel dobesedno požirati znanje. Pomembno vlogo so igrale tudi pred dispozicije in gibalne sposobnosti, ki sem jih razvil skozi vsa leta treningov rokometa in drugih športov v mlajših letih. 26166442_10213387885148892_26482910459618313_n

Kdaj si se zavedal, da je to nekaj s čimer se želiš ukvarjati profesionalno ?
Mislim, da me to zavedanje spremlja od vsega začetka, ampak je bila takrat ta želja zakopana globoko v meni. Minevali so meseci , leta treningov, ko sem spoznal, da je to nekaj kar me veseli in nekaj v kar sem pripravljen vložiti veliko časa in truda. Če moram časovno opredeliti kdaj se je izrazila ta želja po profesionalizmu, bi rekel, ko sem zmagal prvo amatersko MMA borbo. Takrat sem se dobesedno zaljubil v ta občutek zmage. To je občutek, ki ga poznamo le tisti, ki smo stopili v ring/kletko in je res neverjeten.

51900636_10156995847594437_231908910926135296_o

Koliko borb si imel do sedaj ? Kakšni so tvoji uspehi ?
Imel sem okrog 8,9 amaterskih borb, od tega sem dve izgubil, vendar sem se iz porazov več naučil kot iz vseh ostalih zmag in ravno porazi so mi dali tisti zagon, motivacijo, da sem še bolj trdo treniral in napredoval. Na profesionalni ravni sem v ring stopil trikrat. Prvič je bilo to po le enem letu treningov MMA-ja in sicer leta 2014, ko me je trener prijavil na turnir FFC Futures v Poreču. Takrat nisem imel posebnih pričakovanj, vedel sem le da moram dati vse od sebe. Nepričakovano sem se uvrstil v finale in prav ta finalna borba se je štela kot profesionalna. Takrat sem doživel prvi poraz po sodniški odločitvi proti boljšemu borcu iz Avstrije. Nisem odnehal, ampak ravno nasprotno. Dobil sem še več motivacije in zagona. Odšel sem v Ljubljano na faks in tam tudi začel v novem klubu. Vmes sem se udeleževal BJJ turnirjev na katerih sem krepil znanje v parterju. Lani sem na CFC v Hali Tivoli premagal nasprotnika iz Srbije, pred enim mesecem pa zmagal še na WFC, ki se je prav tako odvil pred polno Halo Tivoli.

Kje treniraš sedaj ? Kdo je tvoj trener in s katerimi ostalimi Slovenskimi borci sodeluješ?
Trenutno treniram v TNT Gym v Črnučah. Moj glavni trener je Tomi Šude, kateremu pripada večina zaslug, da sem danes kjer sem. Poleg njega pa moram omeniti še trenerja rokoborbe Kristjana Breščanskega in trenerja BJJ-a Đorđe Kesića. V TnT po mojem mnenju prihajajo vsi najboljši slovenski borci in menim, da je to eden boljših klubov v Sloveniji. V prvih letih mi je veliko znanja in izkušenj dal Bor Bratovž. Potem je tukaj Stefan Zvijer, ki je v klubu od vsega začetka in s katerim se dopolnjujeva in napredujeva iz treninga v trening. Nikakor ne smem pozabiti Uroša Jurišiča, najbolj uspešnega slovenskega MMA borca, ki v času ko ne trenira v ATT-ju na Floridi redno obiskuje tudi TNT. V naši ekipi je še Tajda Ratajc, najboljša slovenska borka. Veliko nam pomaga tudi Marko Drmonjič s katerim sva oddelala večji del priprav za zadnji fajt. Pomagajo nam tudi Luka Podkrajšek, Ivan Karačič, Nemanja Milakovič in drugi mladi borci za katere sem siguren, da se bodo v bližnji prihodnosti prebili na borilno sceno. Upam, da nisem koga pozabil. Vem pa, da smo kot ekipa zelo povezani in pomagamo en drugemu po svojih najboljših močeh, saj sam v tem športu le stežka kaj dosežeš.

Pred skoraj mesecem dni si se boril na borilnem spektaklu WFC, kakšni so bili občutki ob zmagi pred skorajda razprodano Halo Tivoli?
Tako je. Občutki so bili fenomenalni, to je nekaj kar si vsak borec želi. Po drugi strani pa nisem bil preveč presenečen, saj sem verjel v našo taktiko, izkoristil slabost nasprotnika in zaključil borbo v prvi rundi. Hvala vsem, ki ste mi na kakršen koli način pomagali pri pripravah za to borbo.

Kako je prišlo do sodelovanja z WFC ?
Do sodelovanja je prišlo preko poznanstva mojega trenerja Tomija z organizatorjem WFC-ja Zlatkom Mahićem. Zelo sem hvaležen obema, da sta mi omogočila to borbo.

Ali ste se z organizacijo WFC dogovorila za dolgoročno sodelovanje ?
Seveda, v prihodnje sem skoraj siguren, da me boste še videli v ringu WFC-ja. Mislim, da je to dobro tako zame kot borca, kot za organizacijo, ki potrebuje nova imena mlajših generacij.

51930041_2242281109346165_1800880573191815168_o

Kdaj in kje lahko pričakujemo tvojo naslednjo borbo ?
Trenutno nimam točno dogovorjene še nobene borbe, ampak v planu je, da bi se spet boril v poletnih mesecih. Ko bom vedel kaj več, sporočim.

Kakšni so tvoji dolgoročni cilji za tvojo kariero ? Kje se vidiš čez 10let ?
Cilji so napredek in izboljšave iz borbe v borbo. Dela je še ogromno. Bolj kratkoročni cilji so oddelati nekje maksimalno 3 borbe na leto, brez zaletavanja, izboljšati profesionalni »score« in se potem posvetiti tudi večjim imenom tega športa. Če bom ostal na tej poti in dovolj trdo delal, se vidim v eni izmed najboljših organizacij tega športa ( UFC, Bellator, ONE Championship, Rizin,…).

Tvoj življenjski moto ?
V bistvu imam dva priljubljena : »Anything in lifeworthdoing is worthoverdoing. Moderation is forcowards.« in »Getcomfortablebeinguncomfortable.«
Tvoje sporočilo za vse mlade fante in dekleta, ki se že ali pa se želijo ukvarjati z borilnimi veščinami ? Kakšen nasvet bi jim dal ?
Jaz bi vam svetoval, da najdete nekaj kar vas veseli in se držite tega. Ne obremenjujte se z mnenjem ostalih. Vlagajte vase, saj tega vam ne more nihče vzeti. Ne živeti preveč udobno, saj vas ravno to dela šibke. Poslušajte srce, pa naj bodo to borilne veščine ali balet. Kar se pa tiče borilnih veščin te priporočam vsakemu, ki bi se rad spremenil kot osebnost in premagal morebitne notranje strahove. Menim, da pri tem športu dobiš nekaj, kar ti pomaga pri soočanju z vsemi problemi in konflikti, s katerimi se srečujemo na vseh življenjskih področjih. Seveda pa zelo dobro vpliva na zdravje, zmanjšuje stres in omogoča razvoj vseh gibalnih sposobnosti.
Hvala, Jakob Nedoh

Hvala za pogovor

Žiga Knuplež

Deli s prijatelji
close
Facebook Iconfacebook like buttonYouTube IconTwitter Icontwitter follow button